Halil İbrahim Sofrası nedir? Halil İbrahim Sofrası ne demek?
Türkiye, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere kilitlenirken, siyasi liderlerin açıklamalarının ardından gündemi araştırdı. Vatandaş arama motorlarında Halil İbrahim Sofrası nedir? Halil İbrahim Sofrası ne demek sorularına cevap aradı.
HALİL İBRAHİM TABLOSU NEDİR?
Peygamber türbeleri nedeniyle yıl boyunca İslam dünyasının dört bir yanından gelen ve şehrin hac yolları üzerinde olması nedeniyle hac mevsiminde sayıları daha da artan ziyaretçiler Haremü’l-Halil’de ağırlanmıştır. Tanrı’nın misafirleri olarak kabul edildikleri için. İşte “Halîl İbrahim sofrası” üzerinde “men” denilen 1/2 kilo ekmekten oluşan “es-simâtü’l-Halilî, simât-ı şerîf, el-adesü’l-Halîlî” ve kolay bir katkı maddesi gibi zeytin ve çorba. Adlarını taşıyan bir yemek ikram edildi. İslam’dan sonra gelişen ve Hz. Hz. İbrahim’in misafirperverliğini ve cömertliğini sürdürmeyi amaçlayan bu gelenek, her dönemde yaşatılmaya çalışılarak giderlerini karşılamak üzere geniş çapta benimsenmiş ve özel vakıflar kurulmuştur. Bu konuda Muhammed b. Ahmed el-Makdisi’nin verdiği ilk bilgiler daha sonra bölgeye gelen seyyahların eserlerinde tekrarlanmıştır. Ebü’l-Yümn el-Uleymî, burada günde 14.000 veya 15.000 adet ekmek pişirildiğini söylüyor. Evliya Çelebi, Memlûkler döneminde “ceşîşe” (deşîşe) adı verilen çorba türünden “çorba-yı Halil” olarak söz etmekte ve hiçbir vezir sofrasında veya hiçbir vezir sofrasında çorbada bir tas buğday çorbasının tadını bulamadığını belirtmektedir. akademisyen. Ayrıca her gün 7000 öğün yemek dağıtıldığını ve şehirdeki hiçbir evde soba yanmadığını, Haremü’l-Halîl mutfağından herkesin yararlandığını anlatır. İbrahim zamanından beri ateşin hiç söndürülmediğini anlatıyor. Osmanlı yönetiminin ilk dönemlerinde bu mutfağın ihtiyacı olan buğday Mısır’dan getiriliyordu. 1615 yılında Şam valisi ve kadısına gönderilen bir fermanda Halil’de verilen simat-ı şerîf için kuraklık döneminde Kıbrıs, Makedonya veya Trakya’dan buğday getirilmesinin emredildiği görülmektedir.