İl İnsan Hakları Kurulu İstişare Toplantısı Çanakkale’de Yapıldı
İl İnsan Hakları Kurulu İstişare Toplantısı Çanakkale’de gerçekleştirildi.
Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) gelen başvurularla ilgili önemli çalışmalar yürüttüğünü ve başvuruların devam ettiğini belirtti. değerlendirildi.
Hem İçişleri Bakanlığı’nın “Açık Kapı” uygulaması hem de Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Merkezi (CİMER) aracılığıyla idarelere ulaşan tüm başvurular doğrultusunda her vatandaşın talep, şikâyet ve beklentilerinin yerine getirilmeye çalışıldığını belirten Aktaş, şöyle konuştu:
“Bu sistem içerisinde kolluk denetiminden sosyal hizmetlere, Milli Eğitim’in yaptığı çalışmalardan Geri Gönderme Merkezinde yaptığımız çalışmalara, gözaltı merkezlerinden cezaevlerindeki koşullara kadar tüm kurumlarımız kendilerine verilen görevi yerine getirmeye çalışıyor. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ sloganıyla onlara seslenen Eski Türkiye, özellikle kolluk güçlerimiz, “İlimizde işkence, korkunç muamele gibi suç ve suçlamalarla karşı karşıya kaldığımız noktaya geldik. sıfır noktası. Bu konuda ne devlet mekanizmalarına ne de kolluk denetim sistemlerine başvurulmaktadır. Bu aynı zamanda bir memnuniyet ölçüsü olarak da karşımıza çıkıyor.”
“Eşitlik konusunda ciddi boşluklar olduğunu görüyoruz”
TİHEK Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç da TİHEK’in üç temel alanda görev yaptığını, bunların en önemlisi insan haklarının korunması ve geliştirilmesi olduğunu belirtti.
Toplumda ortaya çıkabilecek her türlü ayrımcılık yasağı ihlaline karşı TİHEK’in resen soruşturma yetkisi çerçevesinde tek başına işlem yapma imkanı bulunduğunu hatırlatan Kılıç, “6701 sayılı Kanunumuz çerçevesinde Kanun koyucumuzun öngördüğü 15 gerekçeye dayalı herhangi bir rastgele ayrımcılık olması durumunda kurumumuz tüm vatandaşlarımızın bu noktada olmasını sağlayacaktır.” “Başvuru yapabileceğiniz bir idari hak arama sistemi olarak karşınıza çıkıyor.” söz konusu.
Kılıç, 21. yüzyılın ilk çeyreği geride kalırken fiili durum, küresel reel siyasi durum itibarıyla hak ihlallerinin ortaya çıktığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Eşitlik konusunda özellikle sosyal, ekonomik ve kültürel fırsatlara erişim konusunda ciddi boşluklar ve eksiklikler olduğunu görüyoruz. Bölgeden bölgeye, mahalleden mahalleye ve hatta mikro ölçekte tüm dünyaya yayılıyor. Bir anlamda özellikle prestijli sosyoekonomik statüleriyle dünya sıralamasında ön sıralarda yer alan ülkelerde.” Toplumsal adaletsizliklerin ortaya çıktığını ve bunları tolere edecek mekanizmaların düzgün işlemediğini görüyoruz.
Dolayısıyla bu aslında küresel sistemin yönetici aklı başta olmak üzere tüm insanlığın vicdani sorumluluğuna işaret etmektedir. “Başvuruların eşitlik hukuku çerçevesinde değerlendirilmesi ve vatandaşlarımızın sosyal haklardan mahrumiyetlerini dikkate alarak kayıplarının giderilmesine yönelik kararlarımızın yanı sıra, bu eşitlik bilincine ilişkin birçok bilinçlendirme faaliyeti yürüttüğümüzü söylemeliyim. Haklar.”
Konuşmaların ardından TİHEK Lideri Kılıç ve kurum üyeleri, katılımcıların sorularını yanıtladı.