Kapalıçarşı’da Dolarda Oynaklık Devam Ederken Piyasalarda Farklar Açılıyor: Ekonomistler Uyardı
Dolar/TL, dolar, ABD Doları, USDTRY ne derseniz deyin, uzmanların geri sayımlarını ve ‘fark, fiyat’ beklentileri durumunda pardon(!) uyarılarını resmen izliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda ‘dolar 10 lira olacak’ diyen uzmanlar hakkında soruşturma başlatılırken, adaletin infazı için verilen süre uzatılınca 14 lira olan dolar/TL kuru nedeniyle bazı kafa karışıklıkları yaşandı. dava Şimdi uzmanlar yine uyarıyor mesela, yine dinleyen yok gibi. Kapalıçarşı’da döviz bürolarının tarifeleri ve tabelaları zaman tünelini doldururken, vatandaşların ‘Dolar alalım mı?’ etrafında döner.
20 Aralık 2021 tarihinden sonra pişmiş tavuk bile bankalarda olmak istemezdi. Her geçen gün değişen kurallar, eğitimi ve deneyimi sıfırlarken, dolar/TL’deki başvurularda bu son durum olurken, “son gerçek ben” kararında marjlar daha da genişledi.
Çarşı’nın online tabelalarına bakıldığında kur rejiminin fazla “serbest” olduğu anlaşılıyor. Kapalıçarşı’da dolar/TL günlerdir 20 TL’nin üzerinde seyrediyor.
Merkez’in seçime kadar kurdun saldırmaması için her şeyi yapmaya hazır olduğunu belirten Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Her gün yeni bir düzenleme ve karar geliyor. Bu kararların bir kısmı bankalara sadece özel mektup veya telefon ile bildirilmektedir. Halkın bilmesini istemiyor.”
Seçimlere yaklaşırken dolar/TL’nin bir önceki seçimden (9 Temmuz 2018) bu yana yaklaşık yüzde 310 arttığını görüyoruz. Bunun enflasyona etkisi satın alma gücünde erime şeklinde oldu.
Tuğba Özay’ın Bloomberg’den derlediği yabancı kuruluşların seçim sonrasına ilişkin beklentileri gün geçtikçe ilginçleşiyor.
Günün sonunda günlerdir alarm ve sirenlerin çaldığı, uzmanların dikkat çektiği dolar-euro farkı “Bankalararası ve Kapalıçarşı Dolar-Euro Fiyatlarında Gün Değişimi” tablosunda görülüyor.
Gün içinde hem iktisat muhabirleri hem de iktisatçılar Kapalıçarşı’ya turlar ve keşif gezileri düzenliyor.
Dün Selahattin Demirtaş ile gündeme gelen Özgür Demirtaş, bugün yine Kapalıçarşı’ya dikkat çekmeye çalışıyor.
Döviz kurları konusunda RTÜK’ü uyaran uzmanların yanı sıra,
34 yıl sonra ilk kez bu kadar büyük bir farkın görüldüğü belirtiliyor.
Döviz kuru şoku uygulamalarının işe yaraması pek mümkün olmamakla birlikte,
Seçim çalışmaları için Mersin’de bulunan ve muhalefete yüklenen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den bu konuda açıklama bekleniyor.
Döviz talebindeki artışın nedenlerinin sorgulanması gerektiği düşünülürken,
Durum “çift başlılık” olarak tanımlanıyor.
Döviz piyasalarında tablo Van Gogh’un “Çığlık” tablosuna dönüyor.
Muhalefetin değerli ekonomi kadroları da uyarılarını sıralıyor.
Oluşabilecek sorunları gündeme getiren uzmanlar,
Ayrılığın ne kadar büyük bir acı olduğunu “ekonomi yönetimine” anlatmaya çalışıyor.
Gelinen son noktada piyasaların kendi dinamiklerini ve fiyatlamalarını oluşturduğu görülmektedir.
Farklılıklara yönelik açıklamalar da gündeme geliyor. Dolar/TL beklentiniz nedir? Yorumlarınızı bekliyoruz.